Complexa procedura chirurgicala denumita in limbaj de specialitate – trepanatie, era efectuata in majoritatea cazurilor pe barbate adulti in scopul tratarii ranilor capatate de acestia in desele confruntari armate ale acelor vremuri. O procedura similara avea ca scop eliberarea sangelui si a presiunii ramase in cavitatea craniana de pe urma unei lovituri puternice care viza capul. In imprejurimile capitalei Cuzco au fost descoperite cranii care datau de acum circa 1000 de ani si care prezentau urmele unor operatii nerefacute ceea ce sugereaza faptul ca ranile au fost fatale.Dar craniile descoperite recent si care sunt datate la aproximativ 600 de ani vechime spun o poveste total diferita.
Cu o rata de circa 90% vindecari, abilitatile chirurgicale si nivelul cunostintelor medicale ale incasilor, duc la ipoteza ca acestia isi perfectionasera remarcabil procedurile chirurgicale de-a lungul timpului.
“Noile descoperiri demonstreaza nivelul civilizatiei Inca, unde existau avansate cunostinte medicale legate de morfologia umana si metodologiile chirurgicale potrivite pentru orice tip de traumatism. Chirurgii incasi evitau cu buna stiinta acele portiuni craniene unde orice taietura gresita duce la leziuni pe creier, hemoragie intensa sau infectii” afirma Valeri Andrushko, cercetator in cadrul Southern Connecticut State University din New Heaven. Operatiile erau efectuate cu ajutorul anesteticelor realizate din plante narcotice, in genul tutunului salbatic si a plantei de coca, in timp ce diverse extracte realizate din balsamuri si plante saponine erau utilizate impotriva infectiilor.
Sursa: National Geographic